Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkPro Educanda Juventute díj 2012

A Pro Educanda Juventute díj 2012. évi kitüntetettje Baloghné Biró Mária kaposvári középiskolai tanárnő. A díj ünnepélyes átadására a Nemzeti Tankönyvkiadó tanévnyitó rendezvényén került sor 2012. augusztus 30-án, Budapesten a SYMA csarnokban.Baloghné Biró Mária éveken át HEFOP és TÁMOP mentor és tréner Somogy megyében, számos nyertes Európai Uniós projekt szerzője és menedzsere, diákjaival csereprogramok keretében Európa jó pár országát bejárták, baráti kapcsolatokat, osztálykapcsolatokat létesítettek. Somogy megye és a Kaposvári Egyetem magyar nyelv is irodalmi szaktanácsadója, vizsgaelnök és vizsgaelnökök trénere közép és emelt szinten egyaránt, sok-sok módszertani és egyéb publikáció szerzője a RAABE Kiadónál, a Nemzeti Tankönyvkiadónál valamint különböző folyóiratoknál.

Baloghné Biró Mária 1992-ben szerezte diplomáját, azóta a mai napig ugyanabban a Toldi lakótelepi iskolában tanít Kaposváron. Kezdettől osztályfőnök is, majdnem mindig drámatagozatos osztályokban, ami külön kihívást jelent, hiszen gyakran az iskolai szabályokat nehezen elfogadó diákok járnak ezekbe az osztályokba. Drámában, színházban járatos diákcsoportjaival rendszeresen szerez örömet másoknak, így például az egyik kaposvári anyaotthon kisgyermek lakóinak, akik számára karácsonykor műsort adnak elő. Biró Mária tanárnő mentorálja iskolájában a diákújságírókat is, akik nemcsak a maguk szórakozására írnak, hanem rendszeres szerzői a megyei napilapnak is. A SuliNova fejlesztések keretében nem csupán szűkebb szakmájában alkotott jelentőset, hanem arra vállalkozott, mégpedig sikerrel, hogy a magyarszakos létére a kémiához írjon kommunikációs feladatokat. Tanárok trénereként nemcsak az ismereteket adja át, hanem arra törekszik, hogy kollégái maguk is ráérezzenek az újfajta módszerek alkalmazásának szépségére és hasznára, s belső meggyőződésből folytassák, amit ő megmutatott nekik. Vizsgaelnökként nem egyszer vált egészen rendkívüli helyzetek részesévé: egy ízben 57 éves szenior hallgatót vizsgáztatott, s együtt örült a jelölttel, aki sikerrel szerepelt az erőpróbán.

A Tanári Kincsestár szerzőjeként hol az irodalomtanítás neuralgikus pontjaira tapint rá, amikor például az unalmasnak vélt Csehov-drámákkal foglalkozik, hol a lakóhely irodalmi kapcsolatait tárja föl például Rippl-Rónai kapcsán, hol a nem várt kapcsolódási lehetőségekre világít rá például a Radnóti-versek drámapedagógiai feldolgozásához adva mintát. A svédországi, bulgáriai, észtországi diákcsereprogramok hatására számos diákja fordult élénkebb érdeklődéssel az angoltanulás felé, nem egy tanítványának ezek az utak jelentik az első külföldi utat, az első repülést, a talán soha meg nem ismétlődő élményt. A külföldi partnerekkel pedig képes szívből fakadóan megszerettetni a mi hazánkat is: egyik svéd kollégája az első hozzánk látogatás óta évről évre visszatér Magyarországra, hogy újra megláthassa a pannon tájat, újra megízlelhesse a badacsonyi jégbort.

A Centa Közép-Európai Tanárakadémia elnökség úgy látja, Biró Mária tanárnőnek ez a sokrétű, minden vonatkozásában szenvedélyes és emberi tevékenysége csak úgy lehetséges, ha teljes személyiségével, teljes életével a rábízottak felé fordul. Ezt a mindent átadó, mindent odaadó emberi magatartást szeretnénk példaként állítani saját magunk és mindannyiunk elé.


 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat