Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóink2013. évi Pro Educanda Iuventute díjátadó

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó tanévnyitó rendezvényén, idén is átadtuk a Pro Educanda Iuventute díjat. A Közép-Európai Tanárakadémia idei kitüntetettje Rubovszky Rita, a budapesti Patrona Hungariae Gimnázium igazgatója.

Rubovszky Rita magyar-francia szakos bölcsészként és középiskolai tanárként szerzett diplomát a szegedi József Attila Tudományegyetemen. Hosszú időn át tanított a második kerületi Móricz Zsigmond Gimnáziumban, a Kodály Zoltán Kórusiskolában, és egy évtizeden keresztül tagja volt a Rigó utcai nyelvvizsgabizottságnak. Tanítványai gyakran szerepeltek a francia OKTV legsikeresebb versenyzőiként. Diákszínjátszói számtalan országos díjat nyertek. Tizenkét éven át alelnöke volt a Katolikus Tanárok Európai Egyesületének, majd alapító igazgatója lett a Hungarofest Kht.-nak, és számos Magyarországot bemutató kulturális évadot irányított Olaszországban, Franciaországban és másutt. A Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozatának levezénylése után egykori alma materének hívására visszatért a tanításhoz, és a Patrona Hungariae Gimnázium igazgatója lett. Ebben a tisztségében ő az első világi személy, korábban kizárólag nővérek voltak itt igazgatók.

Egyesületünk elnöksége két okból ítélte a 2013-as Vörösmarty-érmet az igazgatónőnek.

Az egyik ok: a Rubovszky Rita vezette iskola egyesületünk véleménye szerint kiemelkedően szép példát mutat arra, hogyan nyithat egy egyházi iskola a tágabb értelemben vett környezete felé, jelen esetben a kilencedik kerület, Ferencváros meglehetősen vegyes szociális helyzetű lakossága felé. Úgy látjuk, Rubovszky Rita sokat tett a nagy hírű iskola kapuinak szélesre tárásáért, s intézménye megmutatja, hogyan oszthatja meg értékeit egy elitiskola azokkal, akik a szomszédságában élnek. De az igazgatónő által vezetett csapat abban is példát mutat, hogyan segíthetnek a jobb helyzetben élők a kevésbé szerencsés sorsú diákokon, hogyan teheti egy intézmény az elitképzést a hátrányos helyzetű gyerekek számára is elérhetővé. A Pro Educanda Iuventute díjjal és a Vörösmarty-éremmel elsősorban ezt szeretnénk megköszönni az igazgatónőnek és rajta keresztül az egész tantestületnek. Bízunk benne, hogy példájuk nyomán mind több egyházi iskola érzi majd feladatának – a számtalan eddigi kezdeményezésen túl is -, hogy megnyissa kapuit a rászorulók előtt, hogy otthonává váljon a lelki szegényeknek is, hogy a társadalmi elit gyermekei mellé odaültesse a padba a rászorulókat is, a kevesebb talentummal rendelkezőket is, a kitörni, kiemelkedni vágyó gyerekeket is. És ezáltal ne csak a rászorulónak mutassa meg, hogy igenis van út a civilizáltabb élet felé, hanem a szerencsésebbeket is segítse hozzá a tapasztalathoz: a lentről jövők esetleg jobb barátaink lehetnek, mint a napfényben élők.

De a kitüntetés odaítélésének egy másik oka is van.

Rubovszky Rita igen nagy sikereket ért el a kultúrpolitikában. Számtalan ország ezernyi fantasztikus kulturális élményét élhette át és segíthette életre, munkájáért nemcsak a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta meg, hanem a francia és az olasz állam magas kitüntetéseit is. Egyesületünk a maga szerényebb díjával most azt akarja megköszönni neki, hogy visszatért az oktatáshoz, visszatért az iskolai munkához, és kreativitását, kifogyhatatlan energiáit a jövőben abban a közegben fordítja a gyerekek hasznára, amelyben mi mind érdekeltek és érintettek vagyunk.

Köszönjük szépen!


 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat