Üdvözöl a Tanárakadémia.hu
   
Magunkról

· Céljaink
· Alapszabályunk
· Pro Educanda Iuventute díjasok
· Tantárgyi kollégiumaink
· Jelentkezési Lap

· Projectjeink:
·· Olvasási project
·· Személyiségfejlesztő
·· Módszertani project

· Hír archívum

· Linkajánló

Menü
· Főoldal
· Belépés
· Keresés

Linkajánló


English VersionTámogatóinkPro Educanda Iuventute díj 2010

Tokár János ferences igazgató és tantestülete a Pro Educanda Iuventute díj idei kitüntetettje!

Ötéves hagyomány immár, hogy a Közép-Európai Tanárakadémia a Nemzeti Tankönyvkiadó országos tanévnyitóján kitüntetést ad át, melynek neve Pro Educanda Iuventute díj. A díjat azért alapítottuk, hogy olyan példákra és teljesítményekre hívjuk fel a figyelmet, amelyek lelkesítőek és iránymutatók lehetnek más pedagógusok számára is. S az elmúlt években valóban ilyen példákat sikerült felmutatnunk: felvidéki iskolaalapítót tüntettünk ki, Kárpát-medencei anyanyelvi verseny szervezőjét, zsámbéki romagyerekeket nevelő és fotózó művésztanárt, az egyedülálló felzárkóztató teljesítményt nyújtó hejőkeresztúri iskola igazgatóját és így tovább.

Az idei Pro Educanda Iuventute díjat Tokár János igazgató úrnak, ferences szerzetesnek és egyben az Esztergomi Ferences Gimnázium nevelőtestületének ítélte az egyesület elnöksége.

Ez a patinás és nagyhírű intézmény, amely bőségesen válogathat a legjobb képességű, a szokottnál könnyebben nevelhető gyerekekből, két évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy Bajnán, ebben a kis Komárom-Esztergom megyei faluban kihelyezett esti gimnáziumot indít, amelynek hallgatói cigány származású fiatal felnőttek. Az egyesület elnöksége úgy látja, hogy ez a kezdeményezés olyan szimbolikus tett és modell, amely a mai Magyarország egyik legégetőbb teendőjére világít rá, és felmutatásával talán mi is segíthetünk abban, hogy mások is bátorságot találjanak magukban hasonló vállalások iránt. Különösen is tiszteletreméltónak tartjuk, hogy Tokár János igazgató úr nemcsak küldi erre a nehéz terepre a kollégáit, hanem maga is megy, és buzgón tartja a magyarórákat hallgatóinak, akiket, mint többször nyilatkozott róla, nagyon is megszeretett és becsülni tud.

Tokár tanár úr egyébként maga is az Esztergomi Ferences Gimnáziumban érettségizett, és 1983 óta működik szerzetestanárként, időnként osztályfőnökként, időnként kollégiumi prefektusként, máskor a ferences rendtartomány tanulmányi-nevelési titkárként. De jórészt ő hozta létre a gyerekek szabadidős tevékenységét szolgáló ferences intézményeket is, a perőcsényi ifjúsági házat, Pasaréten a Kájoni János Ferences Házat, Nagykanizsán egy ifjúsági tanyát, a Gerecsében pedig, a Serédi Jusztinián hercegprímás által építtetett Prímási Nyaralóban egy erdei iskolát.

A cigányok számára szervezett esti tagozatos gimnáziumi képzést két éve indították el, s az eddigi eredményekből úgy látszik, a hallgatók zömét el is tudják majd vinni az érettségiig. Mindez számos emberi életpályát helyezhet olyan sínre, amelyet az érintett e kezdeményezés nélkül nem is remélhetett volna, de ha csak egyetlen ember életét tennék sikeresebbé és boldogabbá, az is csodálatos tett lenne az esztergomiaktól. Gratulálunk mindenhez, és még egyszer köszönjük Tokár tanár úr és kollégái bátor kezdeményezését.


 
Kapcsolódó linkek
· Adatok: Hírek
· Írta: centa


A legolvasottabb cikk a következő kategóriában: Hírek:
Hasznos oldalak Nyomtatható változat Nyomtatható változat